Τυμπανοπλαστική
Η τυμπανοπλαστική είναι η επέμβαση αποκατάστασης των ανατομικών δομών και της φυσιολογικής λειτουργίας του μέσου ωτός.
Ανάλογα με τη πάθηση του μέσου ωτός, η τυμπανοπλαστική διαχωρίζεται στις εξής μορφές:
Μυριγγοπλαστική
Αφορά μόνο τη σύγκλειση της διάτρησης της τυμπανικής μεμβράνης με μόσχευμα, όταν οι υπόλοιπες ανατομικές δομές του αυτιού είναι φυσιολογικές.
Οσταριοπλαστική
Πέρα από την αποκατάσταση της τυμπανικής μεμβράνης, αναφέρεται και στην αποκατάσταση των οσταρίων του μέσου ωτός. Ανάλογα με τη βλάβη, αυτό γίνεται με τη χρήση των ίδιων οσταρίων (αντιμετάθεση) ή με ξένα μοσχεύματα (προθέσεις τιτανίου), τα οποία αντικαθιστούν επιτυχώς τα διαβρωμένα από τη χρόνια ωτίτιδα οστάρια του αυτιού.
Τυμπανομαστοειδεκτομή
Περιλαμβάνει μία εκτεταμένη χειρουργική αποκατάσταση όταν η νόσος επεκτείνεται στην τυμπανική κοιλότητα και στις μαστοειδείς κυψέλες (χολοστεάτωμα).
Ποιες είναι οι ενδείξεις για τυμπανοπλαστική;
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις. Οι συχνότεροι λόγοι για επέμβαση είναι οι εξής:
- Διάτρηση τυμπανικής μεμβράνης (φλεγμονώδους ή τραυματικής αιτιολογίας) που προκαλεί βαρηκοΐα και συχνά επεισόδια ωτόρροιας (χρόνια μέση ωτίτιδα)
- Ατελεκτασία (εισρόφηση) της τυμπανικής μεμβράνης
- Διακοπή/ διάβρωση της ακουστικής αλύσου των οσταρίων
- Χολοστεάτωμα
- Δυσπλασία μέσου ωτός
- Βασική προϋπόθεση μίας επιτυχούς χειρουργικής επέμβασης, είναι η ομαλή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.
Τι πρέπει να περιμένω μετεγχειρητικά;
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι συνήθως ελάχιστος και μικρής διάρκειας (2 - 3 ώρες). Ο ασθενής παραμένει στη Κλινική για μία ημέρα. Την επόμενη ημέρα αφαιρείται ο επίδεσμος από το κεφάλι του και παίρνει εξιτήριο. Μετεγχειρητικά χορηγούμε παυσίπονα και αντιβίωση για 7 έως 10 μέρες, καθώς και ωτικές αντιβιοτικές σταγόνες που θα πρέπει να ενσταλάζονται στο αυτί για συνολικό διάστημα 1 μήνα. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται μετά από 1 εβδομάδα στο ιατρείο, ενώ τη 2η εβδομάδα αφαιρούνται και οι γάζες από τον έξω ακουστικό πόρο.
Ποιες είναι οι μετεγχειρητικές οδηγίες;
Μετεγχειρητικά για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 1 μήνα, ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει τα εξής:
- Διαβροχή του χειρουργημένου αυτιού
- Βαριές εργασίες, άρση βαρών και έντονη αθλητική δραστηριότητα
- Πτάρνισμα
- Αεροπορικές πτήσεις
- Επίμονο βήχα
- Δυνατό φύσημα μύτης
- Δυσκοιλιότητα
Ποιες οι πιο συχνές επιπλοκές;
Η απόρριψη του μοσχεύματος αποτελεί τη συνηθέστερη επιπλοκή. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με μια δεύτερη επέμβαση. Είναι όμως σημαντικό να περιοριστούν οι παράγοντες αποτυχίας της πρώτης επέμβασης, όπως η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας και οι φλεγμονώδεις καταστάσεις του ωτός και της μύτης.
Σπανιότερες επιπλοκές είναι η πάρεση του προσωπικού νεύρου, η πρόκληση μετεγχειρητικών εμβοών ή/και βαρηκοΐας και η διαταραχή της γεύσης.
Η μετεγχειρητική δημιουργία χολοστεατώματος (υποτροπή) αποτελεί επίσης μία σπάνια επιπλοκή που μπορεί να αντιμετωπιστεί με δεύτερη επέμβαση.