Παρωτιδεκτομή, είναι η χειρουργική αφαίρεση του αδένα της παρωτίδας. Ανάλογα με την παθολογία γίνεται αφαίρεση τμήματος ή όλου του αδένα.

Τι είναι η παρωτίδα;

Η παρωτίδα ή παρωτιδικός αδένας είναι ο μεγαλύτερος σιελογόνος αδένας. Υπάρχουν δύο παρωτίδες δεξιά και αριστερά και βρίσκονται μπροστά και κάτω από το κάθε αυτί αντίστοιχα. Ο λειτουργικός τους ρόλος είναι η παραγωγή σάλιου, το οποίο διοχετεύεται μέσω ενός πόρου στη στοματική κοιλότητα.

Τι επεμβάσεις μπορεί να γίνουν στην παρωτίδα;

Είδη παρωτιδεκτομής:

Επιπολής παρωτιδεκτομή: αφαιρείται το εξωτερικό τμήμα της παρωτίδας. Το τμήμα αυτό βρίσκεται πάνω από το προσωπικό νεύρο.
Ολική παρωτιδεκτομή: αφαιρείται όλη η παρωτίδα μετά από αναγνώριση και προσεκτική παρασκευή του προσωπικού νεύρου.
Παρωτιδεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό: ανάλογα με την επέκταση και τη παθολογία του όγκου η παρωτιδεκτομή μπορεί να συνδυαστεί και με λεμφαδενικό καθαρισμό.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για παρωτιδεκτομή;

Οι ενδείξεις για επέμβαση είναι οι εξής:

Αφαίρεση καλοήθων όγκων: Οι όγκοι αυτοί πρέπει να αφαιρούνται γιατί συνήθως έχουν τάση επέκτασης, πιέζουν τους γύρω ιστούς, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό μπορούν να εξαλλαχθούν (ανάπτυξη κακοήθειας). Τα καλοήθεις όγκοι αποτελούν συνήθως το 80% των όγκων της παρωτίδας.
Αφαίρεση κακοήθων όγκων: Πρέπει πάντοτε να προηγείται μία βιοψία με λεπτή βελόνα μέσα από τον όγκο για να έχουμε την ταυτοποίηση αυτού.
Χρόνια σιελαδενίτιδα: Για την αντιμετώπιση παθήσεων που προκαλούν μερική ή πλήρη απόφραξη και στην παροχέτευση του σάλιου, παρά τη φαρμακευτική αγωγή.

Πως γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση διαρκεί από 1 έως 3 ώρες ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης. Σε όλες τις επεμβάσεις παρωτιδεκτομής χρησιμοποιείται ένας ειδικός νευροδιεγέρτης για την ανίχνευση του προσωπικού νεύρου και αποφυγής τραυματισμού αυτού. Τοποθετείται πάντοτε μία παροχέτευση, η οποία αφαιρείται μετά από 1 έως 2 μέρες μετεγχειρητικά.

Ο ασθενής εξέρχεται από την Κλινική την ίδια ή την επόμενη μέρα. Χορηγείται αντιβίωση για 7 μέρες και παυσίπονα εάν απαιτούνται. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται την 7η μετεγχειρητική μέρα.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της επέμβασης;

Κάκωση κλάδου του προσωπικού νεύρου (μούδιασμα ή προσωρινή αδυναμία κίνησης ορισμένων μυών του προσώπου)
Σοβαρός τραυματισμός ή/ και διατομή κλάδου του προσωπικού νεύρου. Στις περιπτώσεις αυτές επέρχεται μόνιμη παράλυση των συγκεκριμένων μυών του προσώπου
Αιμορραγία. Είναι συνήθως μικρή και εμφανίζεται κατά τις πρώτες ώρες μετεγχειρητικά. Τις περισσότερες φορές σταματάει με πιεστική επίδεση. Σπάνια απαιτείται εκ νέου επέμβαση για διερεύνηση του αγγείου και αιμόσταση.
Μούδιασμα στην περιοχή γύρω από το αυτί και το μάγουλο. Το μούδιασμα αποκαθίσταται αυτόματα μετά από λίγες ημέρες ή και εβδομάδες.
Σύνδρομο FREY. Εμφανίζεται μία ερυθρότητα και εφίδρωση κατά την μάσηση τροφών στην περιοχή της παρωτίδας. Αυτό οφείλεται σε μία νευρική διαταραχή και βλάβη των περιφερικών νεύρων.
Σιελικό συρίγγιο
Μικροβιακή επιμόλυνση του χειρουργικού τραύματος

Ποιες είναι οι μετεγχειρητικές οδηγίες;

Ο ασθενής λαμβάνει αντιβίωση για 7 μέρες και παυσίπονα εάν χρειάζεται.

Καλό είναι να αποφεύγεται η λήψη όξινων, γλυκών και πικάντικων τροφών και κατανάλωσης αλκοόλ.

Αποφυγή άρσης βαρών και έντονης αθλητικής δραστηριότητας για τουλάχιστον 15 μέρες μετεγχειρητικά.

Αποφυγή αεροπορικών πτήσεων για δύο εβδομάδες.