Τραχηλική λεμφαδενοπάθεια ονομάζεται η διόγκωση των λεμφαδένων, ανεξαρτήτου αιτιολογίας, που βρίσκονται στην περιοχή του λαιμού.

Τι είναι οι λεμφαδένες;

Οι λεμφαδένες αποτελούν όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος που παρέχουν προστασία έναντι των μικροοργανισμών. Οι λεμφαδένες εντοπίζονται σε όλο το σώμα. Ο τράχηλος περιλαμβάνει συγκεκριμένες ομάδες λεμφαδένων.

Αυτοί είναι συνήθως μικροί και μη-αντιληπτοί. Οποιαδήποτε φλεγμονώδης αιτία ή νέο-εξεργασία μπορεί να προκαλέσει τη διόγκωση των λεμφαδένων, η οποία γίνεται άμεσα αντιληπτή με τη ψηλάφηση. Οι διογκωμένοι λεμφαδένες, ανάλογα με την πάθηση, μπορεί να έχουν μαλακή ή σκληρή σύσταση, να είναι κινητοί ή σταθεροί, ενώ μπορεί να είναι επώδυνοι ή ανώδυνοι.

Ποιες είναι οι αιτίες διόγκωσης των τραχηλικών λεμφαδένων;

Οποιαδήποτε οξεία λοίμωξη στην περιοχή του ρινοφάρυγγα, των αμυγδαλών, του στοματοφάρυγγα, του λάρυγγα, των αυτιών, των σιελογόνων αδένων και του τριχωτού της κεφαλής.

  • Λοιμώδης μονοπυρήνωση
  • Οδοντικές φλεγμονές
  • Βρογχίτιδες
  • Χρόνιες λοιμώξεις
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Λεμφώματα και λευχαιμίες
  • Καρκίνοι κεφαλής και τραχήλου
  • Μεταστάσεις
  • Μεταβολικές διαταραχές (νόσος Gaucher, νόσος Niemann-Pick)

Πως γίνεται η διάγνωση της τραχηλικής λεμφαδενοπάθειας;

Ψηλάφηση: κατά την κλινική εξέταση και τη ψηλάφηση των λεμφαδένων εντοπίζεται η πάσχουσα ομάδα, η σύσταση και η κινητικότητα τους.

Κλινική εξέταση/ ενδοσκόπηση ρινός-ρινοφάρυγγα-λάρυγγα: πραγματοποιείται στο ιατρείο με εύκαμπτο ή άκαμπτο ρινολαρυγγοσκόπιο.

Υπέρηχος: μελετάται το μέγεθος, η σύσταση, το σχήμα, η θέση εντόπισης και η λιπώδης πύλη των λεμφαδένων.

Αξονική ή μαγνητική τομογραφία: παρέχει τις ίδιες πληροφορίες με τον υπέρηχο. Η εξέταση όμως αυτή υπερέχει ως προς την απεικόνιση και τη διαγνωστική ακρίβεια.

Βιοψία με λεπτή βελόνη (FNAC): γίνεται λήψη και μελέτη κυττάρων από τον ύποπτο λεμφαδένα. Η λήψη αυτή μπορεί να γίνεται με τη βοήθεια υπέρηχο για μεγαλύτερη ακρίβεια.

Βιοψία τραχηλικού λεμφαδένα: αποτελεί την εξέταση με τη μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια.

Πως γίνεται η ανοιχτή βιοψία τραχηλικού λεμφαδένα;

Για τη λήψη της βιοψίας απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις η χορήγηση γενικής αναισθησίας. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία κακοήθειας συνιστάται η αφαίρεση ολόκληρου του λεμφαδένα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον παθολοανατόμο για καλύτερη και ακριβέστερη μελέτη.

Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια μέρα, ενώ τα ράμματα αφαιρούνται την 7η μετεγχειρητική μέρα.

Πως αντιμετωπίζεται η τραχηλική λεμφαδενοπάθεια;

Η τραχηλική λεμφαδενοπάθεια αντιμετωπίζεται ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητο να χορηγηθεί θεραπεία, ιδίως εάν η αιτία της διόγκωσης είναι ιογενής. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούμε αντιβιοτικά ή/και αντιφλεγμονώδη, Στα αυτοάνοσα νοσήματα απαιτείται η λήψη κορτιζόνης ή αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων.

Όαυν η τραχηλική λεμφαδενοπάθεια σχετίζεται με κακοήθεια, η αντιμετώπιση γίνεται με τη βοήθεια ογκολόγου (χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία).