Βραχύς χαλινός της γλώσσας

April 6, 2020

Τι είναι ο χαλινός της γλώσσας;

Ο χαλινός της γλώσσας είναι μία μεμβράνη ανάμεσα στο έδαφος του στόματος και στη κάτω επιφάνεια της γλώσσας. Ο λειτουργικός ρόλος του χαλινού είναι ο σχετικός περιορισμός των κινήσεων της γλώσσας.

 

Τι σημαίνει βραχύς χαλινός;

Ο βραχύς χαλινός είναι ένα συγγενές ανατομικό πρόβλημα, όπου ο χαλινός είναι πιο κοντός. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος επέρχεται και η δυσκολία της κίνησης της γλώσσας, που κυμαίνεται από μία ήπια δυσκινησία έως και σχεδόν πλήρη ακινησία (αγκυλογλωσσία).

 

Τι προβλήματα δημιουργούνται με το βραχύ χαλινό;

Ο κοντός χαλινός στα βρέφη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα θηλασμού, τόσο στο ίδιο το βρέφος (μειωμένη ποσότητα πρόσληψης γάλατος με πιθανή απώλεια σωματικού βάρους), όσο και στη μητέρα (επώδυνη θηλή μαστού). Αυτό συμβαίνει γιατί η συμπίεση της θηλής του μαστού γίνεται με τα ούλα αντί με τη γλώσσα, λόγω της καθήλωσής της στο έδαφος του στόματος.

Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να προκληθούν δυσκολίες στην ομιλία, κυρίως σε λέξεις που περιέχουν τα υγρά σύμφωνα «ρ» και «λ». Επίσης, ένα ακόμα χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η αδυναμία του παιδιού να φάει ένα παγωτό χωνάκι ή να παίξει ένα πνευστό όργανο.

 

Ποια είναι η θεραπεία?

Η θεραπεία είναι μόνο χειρουργική και αφορά τη διατομή του χαλινού.

 

Πως γίνεται η επέμβαση; Σε ποια ηλικία; Είναι επώδυνη;

Η διατομή του χαλινού αυτή γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Είναι μία σύντομη, ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία. Γενικά, όσο μικρότερη η ηλικία του πάσχοντος τόσο πιο εύκολη και ανώδυνη είναι η επέμβαση αυτή. Ειδικότερα, μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, πριν δηλαδή από την οδοντοφυΐα, η επέμβαση είναι απλούστερη και ταχύτερη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, σε μεγαλύτερα ή μη συνεργάσιμα παιδιά, η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει και σε κλινική με μέθη. Ο χαλινός διατέμνεται με ειδικά εργαλεία ή με χρήση ραδιοσυχνότητων, ανάλογα με την περίπτωση, χωρίς τοποθέτηση ραμμάτων.

 

Υπάρχουν επιπλοκές από την επέμβαση;

Η μοναδική, σπάνια επιπλοκή είναι η ελάχιστη αιμορραγία που μπορεί να προκληθεί κατά την εκτομή ή και λίγη ώρα αργότερα. Η αιμορραγία αυτή είναι ακίνδυνη και σταματά αυτόματα με ήπια πίεση του τραύματος.

 

Τι χρειάζεται να προσέξει κανείς μετεγχειρητικά;

Δεν χρειάζεται η λήψη αντιβιοτικών μετεγχειρητικά. Συνιστάται η άμεση έναρξη του θηλασμού μετεγχειρητικά για την αποφυγή συμφύσεων μεταξύ του εδάφους του στόματος και του κομμένου χαλινού. Δεν απαιτείται επανεξέταση, ενώ πολύ σπάνια χρειάζονται παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη.

 

Υπάρχουν άλλα είδη χαλινού στη στοματική κοιλότητα;

Υπάρχουν ακόμα δύο χαλινοί στη στοματική κοιλότητα. Ο χαλινός του άνω χείλους και ο χαλινός του κάτω χείλους. Πιο συχνά είναι βραχύς αυτός του άνω χείλους με αποτέλεσμα να περιορίζεται η κινητικότητα του χείλους. Επίσης, αν ο χαλινός εισέρχεται μεταξύ των δύο κεντρικών τομέων μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία ενός κενού διαστήματος μεταξύ τους (αραιοδοντία). Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με εγκάρσια διατομή του χαλινού αυτού με παρόμοια μέθοδο όπως αυτού της γλώσσας.