Υπερτροφία ρινικών κογχών

August 1, 2022

Οι ρινικές κόγχες βρίσκονται στα πλάγια τοιχώματα της μύτης, τρεις σε κάθε ρουθούνι (άνω, μέση και κάτω ρινική κόγχη). Έχουν πλούσια αγγείωση και στυτικό ιστό, γεγονός που τους επιτρέπει την αυξομείωση του μεγέθους τους ανάλογα με τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος (θερμοκρασία, υγρασία, ερεθιστικοί παράγοντες). Ο λειτουργικός τους ρόλος είναι πολύ σημαντικός. Περιλαμβάνει την προετοιμασία του εισπνεόμενου αέρα πριν την είσοδο του στους πνεύμονες. Η λειτουργία αυτή δηλαδή αφορά τον καθαρισμό, τη θέρμανση και την υγροποίηση του εισπνεόμενου αέρα εντός της μύτης.

Αίτια υπερτροφίας των ρινικών κογχών

Οποιαδήποτε φλεγμονή της μύτης (αλλεργική ρινίτιδα, κοινό κρυολόγημα, λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού, ιγμορίτιδα), αλλά και εξωγενείς παράγοντες (ατμοσφαιρική ρύπανση, καπνογόνα, αλλεργιογόνα) μπορεί να προκαλέσουν μία υπερτροφία των ρινικών κογχών. Επίσης, η κατάχρηση των ρινικών αποσυμφορητικών σπρέι μπορεί να επιφέρει μία μόνιμη, μη αναστρέψιμη υπερτροφία των κογχών (φαρμακευτική ρινίτιδα). Γενικά, η υπερτροφία σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αφορά κυρίως τις κάτω ρινικές κόγχες που προκαλεί μία σημαντική μείωση της χωρητικότητας των ρινικών κοιλοτήτων με αποτέλεσμα τη μείωση της διόδου της αεροφόρου οδού και την άμεση δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής.

Συμπτώματα

Η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής με συνδυασμό με τη ρινική καταρροή αποτελούν τα κύρια συμπτώματα της υπερτροφίας. Αυτά επιφέρουν περαιτέρω προβλήματα, όπως διαταραχές ύπνου, ροχαλητό, υπνική άπνοια, πονοκέφαλο, κακή διάθεση, αίσθημα κόπωσης, διαταραχές όσφρησης και ξηροστομία.

Η διάγνωση της υπερτροφίας ρινικών κογχών γίνεται από ωτορινολαρυγγολόγο με ρινική ενδοσκόπηση.

Μέθοδοι αντιμετώπισης

Η αντιμετώπιση της υπερτροφίας των ρινικών κογχών μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Συντηρητική αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση αυτή περιλαμβάνει τη χορήγηση κορτιζονούχων σκευασμάτων σε μορφή ρινικών σπρέι σε συνδυασμό ή μη με αντιισταμινικά χάπια, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται και η χρήση ρινικών πλύσεων με ειδικές συσκευές.

Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής και όταν τα συμπτώματα επιμένουν, τότε επιλέγεται η χειρουργική αντιμετώπιση.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος στις μέρες μας αποτελεί ο υποβλεννογόνιος καυτηριασμός των κάτω ρινικών κογχών. Ο καυτηριασμός γίνεται με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων υπό τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη. Αποτελεί μία σύγχρονη, ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο. Οι ραδιοσυχνότητες εφαρμόζονται υποβλεννογόνια καθόλο το μήκος των κάτω ρινικών κογχών. Με το τρόπο αυτό διαφυλάσσεται ο βλεννογόνος (εξωτερικό περίβλημα) των κογχών, ο οποίος αποτελεί και τον κύριο λειτουργικό παράγοντα των κογχών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη αποφυγή πρόκλησης ξηράς ρινίτιδας ή συνδρόμου άδειας μύτης, όπου διαταράσσεται η θέρμανση, εφύγρανση και καθαρισμός του εισπνεόμενου αέρα.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι τα εξής:

  • Είναι μικρής διάρκειας (λιγότερο από μισή ώρα)
  • Δεν απαιτείται νοσηλεία
  • Είναι ανώδυνη
  • Δεν απαιτείται πωματισμός στη μύτη
  • Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην εργασία του
  • Προσφέρει πολύ καλή αναπνοή
  • Σε περίπτωση υποτροπής μετά από πολλά έτη μπορεί εύκολα να επαναληφθεί

Μετεγχειρητική φροντίδα

Η μετεγχειρητική φροντίδα διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα ο ασθενής πρέπει να κάνει ρινικές πλύσεις καθημερινά και να ενσταλάζει ενυδατικές ρινικές σταγόνες, να αποφεύγει το δυνατό φύσημα μύτης και την άρση βαρών ή την έντονη σωματική άσκηση. Τέλος, συνιστάται να επισκέπτεται το ιατρείο μία φορά την εβδομάδα για μετεγχειρητικό καθαρισμό της μύτης (αφαίρεση ρινικών κρουστών) με ανώδυνο τρόπο.